Iglo

igloWaar de Zwaluw met haar beperkingen en zware rugzak door het leven fladdert, daar kruipt de Eskimo gebukt onder onzichtbare zorgen al te vaak zijn iglo in.

Het is niet zo dat hij voortdurend ongelukkig of kwaad is. Maar hij heeft een donker kantje, dat soms moeilijk te maskeren is en een tijd geleden de bovenhand leek te krijgen. Zo zwaar als het was om met de Zwaluw naar het Centrum voor Blinden en Slechtzienden te gaan, zo confronterend was het vorig jaar om met de Eskimo naar een kinderpsychologe te stappen.

Hij moest uiteindelijk niet in therapie. Hij was wel chronisch gefrustreerd, zoals ze dat noemen, maar nog niet in het domein van depressie. We kregen hulpmiddelen om thuis met hem aan de slag te gaan en ze hielpen wonderwel.

Meestal is hij nu een gewone achtjarige, al zou ik hem nooit onbezorgd durven noemen  zoals de Zwaluw. Hij is grappig en creatief, houdt van turnen en Lego en verslijt de knieën van zijn broeken aan de lopende band. Maar hij blijft af en toe wegzakken als de frustratie toch teveel wordt. Een mopperende juf, een toch-even-niet-beste-vriend, een gebrek aan interessante uitdagingen, een mama die zich terugtrekt in bed of gewoon maar het nieuws op de radio, ze brengen hem uit evenwicht. Als je hem dan treft, komt hij ronduit onuitstaanbaar over. In feite is hij dan eerder ongrijpbaar, op de vlucht voor zichzelf en de wereld. Dan kruipt hij huilend onder zijn donsdeken, of gromt hij als een dier in het nauw als we hem proberen te benaderen.

Vandaag begrijp ik hem in die momenten meer dan ooit.

Ik zou soms graag samen met hem in een iglo verdwijnen.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Johan Van Holderbeke schreef:

    Ik hoop en wens zo vurig dat Eskimo een weg vindt om die frustraties in positieve energie en actie om te zetten, ten bate van zichzelf en hopelijk ook van vele mensen rondom hem.

    Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s