Waas

De Zwaluw leek ons zorgenkindje te worden. Er was de befaamde adoptierugzak die we mee zouden moeten helpen dragen. Hechtingsstoornis hangt nog steeds als het Zwaard van Damocles boven haar hoofd.

Anderhalf jaar geleden kwam er ook de crisis met haar oogjes bij. Haar ene oog noemt ze sindsdien blind, hoewel ze er wel iéts door kan zien. Het is alsof ze door melkglas kijkt. Het andere oog is ook beschadigd en doet haar tussen de vlekken door kijken. Haar zicht was vorig jaar mét bril maximum 4 op 10. We mochten langsgaan bij het Centrum voor Blinden en Slechtzienden om uitleg te krijgen over de hulpmiddelen die ze zou kunnen gebruiken. Dat was – zacht uitgedrukt – even slikken.

Maar als bij wonder ziet ze sinds de zomer scherp, zowel ver als dichtbij. Haar bril ligt sindsdien in de kast te bestoffen. Ze komt niet meer in aanmerking voor de begeleiding van dat Centrum. Niet dat we daar rouwig om zijn.

De oogartsen weten ook niet precies wat er is gebeurd. Misschien is het de Vitamine A kuur die z’n werk gedaan heeft. Misschien is het de bril die een lui oog heeft geactiveerd. Misschien werkte ze op de vorige testen gewoon niet goed mee en léék het alsof ze bijna niets zag.

Dat laatste durf ik uitsluiten. We zijn er zeker van dat ze een hele periode in een waas heeft geleefd, hoewel ze het niet aan haar hart liet komen. Ze huppelde door, maar botste en struikelde opvallend veel. Ze drukte haar neus net niet tegen een boek of tv om iets te kunnen zien. Nu is dat een pak minder.

VanGoghSterrenAls kers op de taart kwam er die avond in september, toen ze omhoog keek, naar de donkere lucht.

Zijn dat nu de sterren, mama? zei ze plots.

Wauw, ze zijn nog mooier dan ik had gedacht!

Ik zag ze niet meer, de sterren.

Deze keer zag ik alles plots door een waas.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s