Hersenspoel

Er zaten naalden in m’n mond, achter in m’n keel. Naalden met buisjes aan. Maar om de een of andere reden kwamen de buisjes niet uit m’n mond. De naalden prikten, maar hinderden niet.

Ik zag als van buiten m’n lichaam dat er in m’n schedel werd geboord. Het deed geen pijn, al voelde het wel vreemd. Er werd een gigantische blauwe spoel linksachter op m’n hoofd gezet. Een spoel zoals die van een naaimachine. Aan de spoel hingen tubes, die via m’n schedel naar m’n keel gingen. Het waren er 24 en ze vertakten in alle richtingen. De spoel werd bediend door een krekel die Onkalokaï heette.

IMG_1275pm

Een bleke verpleegster kwam me zeggen dat ik nog moest wachten op de echte behandeling tot ik een melktand verloor. Dan konden ze de finale naald plaatsen op de vrije plek tussen m’n gebit. Toen ik zei dat ik geen melktanden meer had, keek ze medelijdend. “Dan kunnen we niets meer voor je doen”, zei ze. Ze reden me van kamer naar kamer. Mijn bed werd plots weggereden door een andere patiënt die lachte als een gek en een aantal tanden miste.

Hij bracht me naar een kale gang, waar de verpleegster ook weer opdook. Het was dezelfde verpleegster, maar ze had een ander gezicht. Ze begon de spoel te verwijderen terwijl er op het bed naast me een colonoscopie werd uitgevoerd, door de gekke patiënt. De verpleegster vermeldde terloops dat ze wel even m’n haren moest afscheren.

Dat was de druppel. Ik liep weg en trok de naalden uit m’n mond. Niemand probeerde me tegen te houden. De spoel loste op zodra ik buiten kwam. Onkalokaï de krekel vertelde me dat ze hadden gelogen. Ik vroeg hem nog waarover dan precies, maar hij was al verdwenen.

Ik liep en liep en kwam terecht in een groot huis met veel kamers, ontelbaar veel verdiepingen en een grote glazen koepel. Ik verkende het huis en bedacht dat ik later ook zo’n huis wou. Eentje waar je je kan verstoppen, met een bibliotheek en met geheime gangen. Uiteindelijk viel ik uitgeput in slaap op de bovenste verdieping. Toen ik weer wakker werd, hing boven de glazen koepel een zware onweerswolk. De wolk hing zo dichtbij dat ik ‘m bijna leek te kunnen aanraken. Ik zag wolkuitsteeksels als pluchen kristallen. Telkens ze de koepel raakten, hoorde ik een doffe klap en bewoog het glas.

De wolk omsloot de koepel, maar rondom was de lucht helder. Door spleten in de muren en de ramen probeerde de duisternis binnen te komen. Ik was niet bang, maar gefascineerd. Ik plukte nieuwsgierig een stukje wolk af. Het loste grotendeels op, maar er bleven plakkerige bruinzwarte haren over, als van een dier. Ik moet dit aan de rest vertellen, bedacht ik. Maar ik wist niet meer wie de rest was. Ik liet me op de grond vallen en voelde me alleen. Niet bang. Gewoon alleen.

Nog even en ik kan ’s ochtends een ganse science fiction roman schrijven.

Advertenties

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anoniem schreef:

  Wat een droom!! En dan nog de energie hebben om dat allemaal neer te schrijven….Ik weet nog goed toen ik ‘gecrashed’ ben, ik daar helemaal niet toe kwam, amper het lezen van mijn mails maar niet om te antwoorden.
  Dus gebruik hier dan maar je energie voor als dat zo goed lukt ;-).

  Like

 2. Adrian schreef:

  Æsj, ik vind het lezen al een nachtmerrie, en dan heb ik de droom niet eens ‘gevoeld’…
  Bestaan er manieren om jezelf wakker te maken als je je realiseert dat je een nachtmerrie hebt?

  Like

 3. Johan Van Holderbeke schreef:

  Ik had het op de dag van het posten al eens gelezen maar aarzelde toen om iets te schrijven. En ’s morgens wakker geworden in ’t zweet en met je lakens/dekens/dekbed overal op je bed geworsteld? Ik hoop dat het allemaal tot bedaren komt wanneer het je beter gaat… en dat dit niet te lang hoeft te duren. Veel sterkte aan jou en je Beer, de Zwaluw en de Eskimo!

  Like

  1. K10K schreef:

   Mezelf wakker gemaakt, lichtjes ongemakkelijk, verder niets eigenlijk…

   Like

 4. Greetje schreef:

  Wow, wat een droom.

  Like

  1. K10K schreef:

   Elke nacht van dat Greetje. Elke nacht.

   Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s