Kermis

De rebellie van de Eskimo escalleerde. Op school was hij een niet te harden orkaan die door de klas raasde, zo bleek uit een ongeruste mail van de juf. Ze zei het met meer en vriendelijkere woorden, maar het kwam op hetzelfde neer. Het is niet dat het een verrassing was. De strijd om het huiswerk zei genoeg.

IMG_20150205_162527pm

Zaterdagochtend kwam het tot een climax. Het was kermis, gelijk ze zeggen.

Aanleiding was een échte kermis die hij ergens had gezien. Hij dacht op het marktplein. Dat we onlangs twee dagen Efteling hadden gehad, en daarna nog een keer cinema, en theater, dat was voor hem allemaal geen argument om niet te gaan. Hij gromde, schrokte z’n ontbijt naar binnen en verdween ergens onder een deken.

Even later kwam de Zwaluw vertwijfeld aan m’n mouw trekken. Ze wou geen klikspaan zijn. Maar ze wou toch dringend iets vertellen. Da’s voor mij genoeg om alarm te slaan. Blijkbaar had de Eskimo zijn zakgeld genomen en was hij op weg naar z’n fiets om zelf naar de kermis te rijden.

Het was negen uur ’s ochtends. Was het marktplein nu vlakbij geweest, dan had ik hem laten vertrekken om ontnuchterd van een kale kermis terug te komen. Maar het was twintig minuten fietsen, met een gevaarlijke oversteek op de koop toe.

Redeneren had nog steeds geen zin. Het kon hem al lang niet meer schelen dat de kermis gesloten zou zijn. Hij wou gewoon zijn kermis zien. En hij wou vooral weg. Hem tegenhouden dreigde de boel te laten ontploffen.

Om hem z’n verdediging te laten zakken, haalde ik z’n fietshelm en handschoenen. Ondertussen zochten we koortsachtig – letterlijk in mijn geval – naar manieren om hem thuis te houden. Andere manieren dan hem hardhandig achter slot en grendel te steken. Ik vroeg of hij zeker wist hoe hij moest rijden. Dat wel. En of hij het zag zitten om over te steken? Hij twijfelde even, en de Beer zag zijn kans. Of hij misschien mee mocht fietsen?

We verborgen onze opluchting toen hij zelf zichtbaar opgelucht instemde. Hij droogde z’n tranen en trok z’n stekels in terwijl de Beer z’n fiets haalde.

IMG_1324pm

Een klein uur later stonden ze er weer.

Geen kermis te bekennen, op het marktplein.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Johan Van Holderbeke schreef:

    Harde maar waardevolle les voor de Eskimo. En harde tijden, maar hopelijk met zicht op beterschap voor moeder en vader…

    Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s