Crème

Heb ik al eens gezegd dat ik een crème van een psychiater heb?

Ik ga het dan voor de zekerheid nog eens zeggen.

Ik heb een crème van een psychiater.

Die kan me nu eens echt met één korte uitleg van een pak miserie verlossen. Zo ook verleden vrijdag.

Ik had het over de Zwaluw. Over hoe moeilijk het is om alle mogelijke stress van me af te gooien als een nieuwe infectie op haar hoornvlies de volgende stap naar blindheid betekent. Ik kan het niet laten van elke ochtend en elke avond, zonder dat ze het zelf merkt, haar ogen te checken. Ik ben zo zo bang voor een nieuwe bom. De onzekerheid over haar toekomst, over haar onbekende aandoening, dat vreet aan me.

De psychiater legde me uit dat hij ook patiënten heeft die blind of slechtziend zijn. En dat hoe zij in het leven staan, niet afhangt van hoe slecht ze precies zien. Het hangt af van hoe ze met hun slechte zicht hebben leren omgaan. Als hij hoorde hoe we met de Zwaluw om gaan, welke zorgen en steun we haar geven, zag hij dat met haar helemaal goed komen.

Het gaat er niet om hoe slecht ze precies ziet. Het gaat er om of ze ondanks alles gelukkig kan zijn. En dat is ze. Voorlopig toch.

Het eerste, haar zicht, hebben we nauwelijks onder controle. Vechten voor een juiste diagnose moeten we natuurlijk niet opgeven. Maar het staat los van hoe gelukkig ze wordt, en dat is onze eerste prioriteit. Hoe ze met haar handicap omgaat en zal blijven omgaan, daar kunnen we wél een invloed op hebben. Naar het schijnt doen we dat voorlopig meer dan goed. Schouderklopje voor onszelf.

Dat betekent niet dat ik niet meer elke avond haar ogen ga checken, als ik crème in haar ogen smeer. Maar ik kan het nu met minder angst en meer berusting doen.

En dat scheelt een pak van m’n hart en schouders.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sofie schreef:

  Ik denk dat je psychiater dat heel mooi verwoordt, maar tussen theorie en praktijk ligt nog een hele wereld. Jullie doen dat heel goed Katinka en dat het aan je vreet, oh god dat kan ik geloven en dat jij het allerbeste wilt voor de zwaluw ook. Maar focus je en dat doe je op haar geluk, op haar doen genieten van alles wat ze heeft. heeeel veel

  Like

 2. Johan Van Holderbeke schreef:

  En toch… dit is de praktijk die de theorie ondersteunt.
  Lang geleden had ik een cursus ‘psychologie van de tijdelijk en blijvend gehandicapte persoon’. Een gans weekend lang de ene voordracht na de andere film. En wat me opviel was dat bijna elke getuige z’n eigen beperking veel minder erg vond dan die van de andere. Wellicht heeft dit ook hiermee te maken.
  En dan… alles wat je zegt sluit ook heel goed aan bij de definitie van ‘handicap’ die de WHO hanteert en die me ook heel nauw aan het hart ligt. Zij gebruiken een systeem van 4 begrippen. Een voorbeeld. Aan de basis ligt vaak een syndroom, bvb. syndroom van Down, trisomie 21. Dat syndroom geeft symptomen: minder intellectuele mogelijkheden, het typische uiterlijk, hartafwijkingen, grote tong, … Die symptomen geven vaak beperkingen: minder makkelijk kunnen functioneren in de maatschappij, moeite met fysieke inspanningen, moeilijker praten door de grotere tong, … En de manier waarom de maatschappij naar deze syndromen, symptomen en beperkingen kijkt maakt dat deze mensen gehandicapt worden… Aan de eerste drie kunnen we soms iets doen, maar heel vaak nog altijd niet. Maar aan de handicap kunnen we inderdaad werken, werken aan de manier waarop wij zelf en de anderen in de maatschappij kijken naar beperkingen en symptomen. En dat is wat ik in m’n werk en vrijwilligersactiviteiten ook wil doen. Succes er mee Katinka. En jullie zijn daar echt al goed mee bezig.

  Like

  1. K10K schreef:

   Bedankt, Johan, zoals steeds kan je het heel mooi uitleggen. Wij denken inderdaad ook al vaak ‘het had erger kunnen zijn ‘.

   Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s