Speelplein

Ik heb een tikkeltje aan Rassismus gedaan.

Ja, ik.

De moeder van een Ethiopische schone.

’t Zit zo. De Eskimo en de Zwaluw zouden eens een namiddag naar het Speelplein gaan. Het was een uitdaging, vooral voor de Eskimo, die bij tijden eerder Huismus genoemd zou mogen worden. Ik was er van overtuigd dat hij er van zou genieten, eens hij de drempel over was. Over de Zwaluw maakte ik me geen zorgen, al zou ik voor haar wel een uitgebreide medische fiche moeten invullen.

Hoewel ik gewoon thuis zou zijn en helemaal geen opvang nodig had, wilde ik vooral dat ze ook eens de fijne samenhorigheid van een speelpleinwerking zouden meemaken. Stiekem hoopte ik dat het voor de Eskimo een eerste stap richting jeugdbeweging zou zijn, iets waar hij om de één of andere reden een helse schrik voor heeft. Zelfs het vooruitzicht van gezamelijk in bomen klimmen en in beken springen, kan hem niet bekoren. De scout in mij blijft hopen op een ommekeer.

Eens op het speelplein waren ze matig enthousiast, hetzij wat onwennig, terwijl ik mijn eigen ongerustheid voelde stijgen. Ik zag immers uitsluitend kinderen van Turkse origine op het speelplein. Mijn wittekop en kroezelmeid staken nogal fel af tegen de rest.

Ik zag het even niet meer zitten. Ze gingen uitgesloten worden. Of zich op z’n minst uitgesloten voelen. Ahja, want die Turkse kinderen, die kennen elkaar allemaal, nietwaar. Ze zouden samenklitten. Misschien zouden ze onderling zelfs Turks spreken. En uiteraard zouden ze allemaal chips bij hebben als vieruurtje. Zeker geen sesamkoekjes en rijstwafels zoals die van mij. Mijn ongerustheid nam toe toen bleek dat ze niet eens samen in een groepje zouden zitten. Van elkaar gescheiden, ook dat nog. Ik vertrok met lichtjes bezwaard gemoed.

Toen ik hen uiteindelijk weer kwam ophalen, kreeg ik zoals ik had verwacht Zwaluwdonders en Eskimobliksems te verwerken. Maar niet om de reden waarvoor ik me de ganse voorgaande vier uur had zitten opvreten.

Ze waren stevig verongelijkt, die twee van mij. Die andere kinderen, die waren immers al de ganse week op dat speelplein! En zij, zij mochten ochottekes maar één dag! De sukkelaars.

Gelukkig had de Eskimo het adres gevraagd van zijn nieuwe vriend, Omar. De Zwaluw kon gesust worden met het vooruitzicht dat er in de zomer opnieuw speelplein werd georganiseerd. En ik, ik stelde mijn vooroordelen bij.

Natuurlijk kenden ze elkaar niet allemaal, de Turkse kinderen. Net zomin als wij alle Afrikaanse of blonde kinderen in de buurt zouden kennen. En aan de Eskimo zijn nieuw verworven taal te horen werd er in het stevig Vlaams gevloekt in zijn groep. Ze kregen aan het einde van de namiddag wel degelijk allemaal chips, maar het werd netjes aan iedereen uitgedeeld.

M’n moederlijke ongerustheid had me even de laan der onnozeliteit ingestuurd, geloof ik. Ik schaamde me en had het gevoel dat ik me moest verontschuldigen, maar ik had geen idee tegen wie.

Dus doe ik het maar hier.

Advertenties

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. yosando schreef:

  Hilarisch !

  Like

 2. natasja schreef:

  Hihi. Ik denk dat iedereen zich wel eens laat vangen door zulke gedachten, ook al weten we eigenlijk beter. Voor de zomer kan je dus albast enkele dagen speelplein plannen.

  Like

 3. Winny Fast schreef:

  en soms is het wel zo … die van mij hebben een half jaar op een andere school gezeten met de helft Turkse kinderen en die waren zelfs verboden om Turks te praten en waren echt een aparte groep, zowel kinderen als ouders …. dus geheel onterecht waren je zorgen niet, wel super dat het nu onterecht bleek. 🙂

  Like

 4. Johan Van Holderbeke schreef:

  Ach wat… ik werk nu al zo lang bij ons gasten… en wanneer ik dan een voor mij onbekende persoon met een handicap tegenkom, merk ik toch ook elke keer weer op dat ik hem of haar ‘speciaal’ bekijk… ’t is gewoon een menselijke blik denk ik… En gedachten zijn nog altijd maar gedachten… en geen daden…

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s