Kamp

Een Freinetschool, dat betekent onder andere een schoolkamp, meestal gedragen door de ouders. Ik weet niet hoe het precies gaat op andere Freinetscholen, maar bij ons begint dat al bij de kleinste kleuters. Het aantal nachten kamp hangt af van de leeftijd, en bij de allerkleinsten blijft er ook een ouder slapen. Ik las onlangs een krantencommentaar waar het er over ging hoe schandalig het is om zo’n kleine kinders op kamp te laten gaan. De teneur van het artikel was zodanig dat ik effe dacht dat het over een vluchtelingenkamp in Syrië ging.

Nee, bij ons gaat er steeds heel gemoedelijk aan toe, en er lopen steevast ouders in de weg rond. We zorgden gisteren voor bagagevervoer, vandaag bakken we thuis cake en gemberkoekjes voor morgen, morgen ga ik ’s middags mee koken voor de lagere school en ’s avonds een twintigtal kleuters wassen voor het slapengaan, en donderdag help ik mee met de Grote Opruim. Maar er zijn ouders die nog veel VEEL meer doen en zelfs gewoon vier dagen ter plekke blijven. Voor hen en voor de leerkrachten een dikke pluim! Ze zorgen ervoor dat het kamp voor de kinderen het hoogtepunt van hun schooljaar is. Behalve dan voor die enkeling die ocharme halsoverkop met een appendicitis naar het ziekenhuis moest.

De Eskimo, die is maandag al met de fiets vertrokken naar zijn kampplek, kwam zowaar droog toe en blijft er drie nachten.

Zo te zien is het daar dik in orde, op Fantasiakamp.

Kamp_pm

En de Zwaluw, die vertrekt morgen en blijft één nachtje, in tentjes opgesteld in de turnzaal van de school nog wel.

Er was gisteren en vandaag niks, maar dan ook NIKS aan te vangen met de Zwaluw. Haar broer die weg was en de zenuwen voor haar eigen kamp, die combi moet haar parten gespeeld hebben. We hielden haar vandaag thuis, deels omdat ze niet met de klas mee mag gaan zwemmen, maar ook deels om tot rust te komen. De voordelen van het kleuterschap.

We gingen daarnet dan maar samen een echte slaapzak en luchtmatras aanschaffen voor haar kamp. Nu ik vijvers vol tijd en veel minder stress heb, doe ik nu eenmaal nog méér dingen op de laatste minuut. Eenmaal thuis pakten we haar bagage al helemaal in, inclusief de boerderijdieren die in het kampthema ‘Het Wei-gevoel’ passen. Haar stress is nu op mij overgesprongen. Ik daag u uit om een keer een valies door een kleuter te laten inladen, ‘opdat ze alles makkelijk zelf weer terug zou vinden’.

IMG_1810pm

Ondertussen is ze paaseieren aan het schilderen. Kan me niet schelen dat het daar de tijd niet meer voor is en dat het ook niet bijzonder goed past in het kampthema, behalve dan dat het kippeneieren zijn.

Ze is weer helemaal zen en klaar voor het kamp, en dat is wat telt.

En morgen zijn we even kinderloos. Ook dat telt. Stevig.

Advertenties

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Joke schreef:

  Hopelijk kan ieder van jullie op zijn manier genieten van het kamp!!

  Like

 2. natasja schreef:

  Ik heb dat artikel ook gelezen en was er echt niet goed van. Kamp met een bekende juf en leuke vriendjes. Wat is daar nu zo erg aan? Aan zijn broek te zien is het heel leuk! Kampen van een sportclub of zo mag dan wel voor kleuters en dat is vaak met een vreemde begeleider en vreemde kinderen, dat is dan verantwoord onder het mom dat de ouders toch opvang nodig hebben in de vakantie… Ik zou willen dat onze kinderen dat ook deden met school!

  Like

 3. Johan Van Holderbeke schreef:

  Spannend…

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s