Injera

Injera, het typische Ethiopische gerecht op basis van teff-meel. Wilt ge het in België eten, dan laat ge het kant-en-klaar overvliegen of gaat ge best op restaurant. Ik ken ook een handvol moedige adoptieouders die het zelf probeerden te maken, met wisselend succes.

Zelf heb ik me er nog niet aan gewaagd. Zeker niet na de workshop Ethiopisch koken, toen ik hoorde dat veel Belgische Ethiopiërs het niet eens zelf maken, omdat de condities hier gewoon niet goed zijn. Luchtvochtigheid, temperatuur of zelfs de microflora die in de lucht rondzweeft, speelt hen parten.

Ik zou het beroepsmisvormingsgewijs wel een toffe metagenoomstudie vinden, die injera-microflora. Vooral de steekproevige staalnames dan. Maar zelf maken, nee, daar pas ik voorlopig voor. Ik heb een grondige hekel aan mislukte maaltijden. De verspilling. De faalangst. De teleurstelling.

Maar toen kwam de dag dat ik zonder nadenken na een mail rondvraag antwoordde dat ik wel wilde proberen om een Ethiopisch hapje te maken voor het Afrikaans getinte schoolfeest. Uiteindelijk bleek ik de enige te zijn en hing ik er aan, als Chinese – pardon Ethiopische – vrijwilliger. Ik heb nog getwijfeld om me er makkelijk van af te maken door een paar zakken popcorn te gaan halen, maar hield dat uiteindelijk voor plan B.

Na de kookworkshop kregen we gelukkig als tip mee dat we ook nep injera konden maken die niet dagen en dagen moet gisten, op basis van kikkererwtenmeel aka kekerbloem aka gram flour. Nu, dat is het soort tips waar ik wèl mee aan de slag durf. Zeker nu ik ook weet dat ge kekerbloem gewoon in zowat elk Afrikaans of Aziatisch winkeltje kunt vinden. Of in de sjiekere dieetwinkels voor het twintigdubbele van de prijs, als dat uw ding is.

Na een nachtmerrie over kilo’s en kilo’s mislukte injera, zette ik me er deze voormiddag dan toch maar aan. En het lukte zowaar van de eerste keer! Gewoon 300 gram kekerbloem, 500 ml water en 3 eieren onder elkaar mengen, bakken gelijk een pannenkoek en klaar! Voor de injera-kenners: het oogt, ruikt, voelt noch smaakt als the real stuff. Maar daar val ik vandaag niet over.

Het maken van oranje en groene saus werd uitbesteed aan twee andere straffe madammen, en de koraalrode linzensaus deed ik daarnet nog rap zelf.

Et voila. Een goedkoop en volledig glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, suikervrij, vleesvrij en bestekvrij Afrikaans getint hapje.

Benieuwd of er morgen iemand van wilt eten, met een helemaal-niet-zo-Afrikaanse BBQ op de menu.

IMG_20150605_110309pm

Advertenties

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kathleen schreef:

  Goed gedaan 😉

  Like

 2. yosando schreef:

  Met eieren, tjah waarom niet hé in elke pannenkoekrecept ei dus waarom niet in de ethiopische

  Like

  1. K10K schreef:

   Ja, ik durfde niet goed zonder ei, bang dat het niet zou binden. Heb jij het al gemaakt zonder ei, met enkel kekerbloem en water?

   Like

   1. yosando schreef:

    neen nog nooit met ei erbij, maar is al lang geleden dat ik nog eens een poging deed

    Like

 3. Joke schreef:

  Het ziet er in ieder geval super lekker uit!!!!

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s