Plan

Woensdagleuvendag. Zo gaat het al een aantal weken, en zo zal het nog minstens twee weken blijven gaan.

De vorige woensdagleuvendag was ronduit vreselijk. De Zwaluw had er sowieso geen zin in omdat ze er een dag danskamp voor moest overslaan. Wat ook niet hielp, was dat we zoals steeds andere assistenten te zien kregen, de ene al vriendelijker dan de andere. De vloek van een UZ.

Ik heb er toen niet over geschreven omdat ik te zeer van was aangedaan. Hoe een vrolijk en wijs kind van het ene moment op het andere in een hondsdolle panter kan veranderen, het is echt een fenomeen op zich. Ik kwam met haar buiten alsof ik net de panter in kwestie had proberen temmen. Een slinkse, uitgehongerde panter met een ochtendhumeur en een doorn in zijn oog. Zoiets moet het geweest zijn.

Eens buiten stroomde ze over van schuldgevoel. Ik deed er ondertussen een schepje boven op en gaf haar ferm onder haar voeten omdat haar gedrag zo serieus over de schreef was gedaan. Zij was zichzelf niet, maar ik na dat half uur ook niet. Het heeft ons de hele rit naar huis gekost om weer min of meer rustig te worden. Ik mokken en verwijten, zij huilen en verontschuldigen. Niet m’n beste moment. Ik was er kapot van.

Maar we mogen dan nog zo boos zijn op elkaar, we maken er een punt van om een ruzie altijd duidelijk af te ronden. Deze keer met welgemeende verontschuldigingen in beide richtingen, eens we thuis waren. We spraken ook af dat we iets moesten vinden om de volgende woensdagleuvendag minder disastreus te doen verlopen. Iets. Wat dan ook.

Gisterenavond kwam mijn wijze Zwaluw/Panter er zelf mee af.

Mama. Morgen moeten we naar Leuven en je had gezegd dat we samen iets zouden zoeken zodat ik dan niet zo boos doe. Want alleen kan ik het niet denk ik. Vanbinnen wil ik het wel. Maar vanbuiten lukt het niet.

Het kind heeft zoveel zelfkennis dat ik het soms griezelig vind. Griezelig mooi.

Nu, deze woensdagleuvendag is niet zo’n erge als de vorige. We moeten op pediatrie zijn, waar de wachttijden minder lang zijn, en de gezichten niet zo wisselend als op de oogafdeling van de voorbije weken. Kortom: ze zijn er logischerwijze afgesteld op kinderen.

Maar toch. Een plan leek ons een goed idee, dus dat maakten we ook. Een plannetje van onze woensdagleuvendag. Een overzichtje van wat er zou gebeuren, vooral ook met een aanduiding hoe de Zwaluw zich zou voelen op de belangrijkste momenten. Telkens we een stadium doorlopen hebben, mag ze het doorkribbelen.

We hopen dat het helpt om – nog meer – inzicht te krijgen in wat ze voelt, en zichzelf zo onder controle te houden.

Ik ben eens curieus of het subiet ook echt gaat werken.

IMG_2034pm

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lore schreef:

  Super plan! Moet goedkomen! Dit is een supergoede manier lijkt mij! Zo heeft ze ook wat controle over de situatie, want dat is het probleem denk ik, de controle moeten afgeven en alles ondergaan zonder zeggenschap. Ik duim maar ben gerust in een goed afloop! Het zal sowieso al iets beter gaan dan vorige keer!

  Like

 2. Joke schreef:

  Wat knap van haar!!! Hopelijk huppelen jullie sebiet vrolijk buiten.

  Like

 3. Johan Van Holderbeke schreef:

  Onder de indruk… Ik hoop en wens jullie toe dat het werkt. Staat alles zo van tevoren vast? Of kunnen er nog dingen wijzigen. Misschien anders op losse kaartjes werken die je achter elkaar steekt. Wanneer er dan iets veranderd kan je er samen een kaartje tussen steken… ’t Is maar een gedacht.

  Liked by 1 persoon

  1. K10K schreef:

   De routine ligt heel fel vast, anders zou ik het inderdaad ook niet zo durven opschrijven. Idee van de kaartjes is wel goed, ga ik houden voor een andere, minder voorspelbare keer!

   Like

 4. Anoniem schreef:

  strak plan!

  Like

 5. Inge schreef:

  superplan! We hopen dat het allemaal lukt. En je met een spinnende poes in de auto mag stappen…

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s