Referentie

Dacht ik eens vlug m’n veiligheidsmachtiging te vernieuwen zeg. Adressen en jobs van de afgelopen tien jaar. Hetzelfde van de Beer. Nog wat standaardvragen. Zo kan de heer staatsveiligheid ons leven wat uitpluizen, voor in’t geval er niks interessanters voor handen is. Comes with the job, dacht ik nog even.

En toen had ik plots nodig:

“Drie meerderjarige personen, die niet tot uw naaste familiekring behoren en waarvan verwacht mag worden dat zij u in voldoende mate kennen. Vermijd eveneens collega’s van het bureel te vermelden.”

Confronterend.

Wie vind ik nu vriend genoeg om als referentie te dienen? Wie gaat er zich geen bult verschieten als staatsveiligheid opbelt om te vragen naar mijn staatsvijandelijk gedrag? En vooral: wie zou in dezelfde situatie mij opgeven?

Ik voelde me plots weer een kleuter die een klasgenootje aanduidt als allerallerbeste vriendin, maar totaal geen idee heeft of het wederzijds is. Wat het ook vaak genoeg niet is, heb ik al gemerkt tijdens het kleuterverleden van mijn kinders. Als kleuter trok ik mij daar niet al te veel van aan. Maar nu… Ik voelde me gelijk opgelaten bij de gedachte iemand op te geven die mij eerder als een losse kennis beschouwt.

Even voelde ik me extreem zielig, maar daar werd ik vlug van af geholpen door twee van de drie uiteindelijke referentiepersonen. Vriendinnen dus eigenlijk. Oef.

Het is niet dat ik helemaal géén vrienden heb. Maar het klopt wel dat ik nogal op mezelf ben. De laatste jaren nog meer dan anders. Over het algemeen schrijf ik makkelijker dan ik praat. Misschien moest ik maar eens een notaboekske meepakken op café.

Het deed me wel denken. Hoe makkelijk zou u, mijn beste lezer, aan drie serieuze referentiepersonen geraken? Zo drie man die kan borg staan voor uw statelijke zedigheid enzo.

Nu ben ik eens benieuwd.

Advertenties

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Johan Van Holderbeke schreef:

  Ik zou toch ook even moeten nadenken wie ik het zou durven vragen… ik hoop dat ik er aan drie zou geraken… Blij dat het bij jou wel lukt.

  Like

 2. inge schreef:

  Awel ik zou daar ook grote problemen mee hebben als ik niemand van de collegas mocht nemen, de vriendinnen dateren allemaal van jaren geleden en niet zeker dat die mij nog goed kennen, eigenlijk wel confronterend 🙂

  Like

 3. natasja schreef:

  Eentje weet ik direct maar 3??? Pff serieus nadenken. Heb jij dat nodig voor je werk? Blij dat jij er zo drie hebt gevonden!

  Like

 4. Veerle Hansen schreef:

  Lang geleden heb ik al eens een getuigenis afgelegd over jullie gezin… Wil dat zeker nog eens doen!

  Like

 5. Adrian schreef:

  O hemel, ik zou daar echt moeite mee hebben… Internationaal verhuizen is leuk, maar het is tamelijk funest voor je vriendenkring. En wanneer noem je iemand een kennis, vriend, goede vriend of zelfs beste vriend? Hoeveel jaar moet je elkaar dan al kennen, en wanneer moet je voor het laatst met die persoon gesproken hebben?
  O jee, nu heb ik wat om over te piekeren…

  Like

 6. elkefranchois schreef:

  Ik zou ook moeilijk hebben! En laat dochterlief nu net de laatste tijd vaak vragen, wie mijn vrienden zijn, en wie mijn beste vriendin is.
  Eu… Niemand?
  Héél moeilijk. Maar mag ik jou alvast reserveren, Katinka?

  Like

 7. Doris schreef:

  Ook hier lastig. Veel vrienden, maar daardoor weinigen die een groot deel van mijn verhaal kennen. Wel genoeg die ik voor dit doel zou durven vragen, maar lang niet zeker of hun kennis over mij zou voldoen voor dat doel….

  Like

 8. Liselotte schreef:

  Ik had hetzelfde probleem! Ik moest ook even nadenken! Het is niet dat ik elke week afspreek met vriendinnen, laat staan elke maand… Uiteindelijk zijn 2 van mijn 3 referenties, vrienden van mijn ouders 🙂 . Maar zij kennen mij al heel lang!! Is dat zielig? 😛

  Like

 9. Anoniem schreef:

  Ai, ik ben dan weer een open boek en kan gemakkelijk drie mensen vinden die veel te veel van mij weten. Misschien moet ik mij maar eens wat introverter opstellen.

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s