(h)erkenning

Als ik gewoon hier in ons boerengat met de Zwaluw naar de winkel moet, dan durf ik dat wel eens doen zonder dat haar haren gedaan zijn. Met spinnenwebbenhaar, noemen we dat. Niemand die weet hoe het er hoort uit te zien, dus niemand die er iets van zegt.

Als we naar Leuven trekken daarentegen, dan let ik er extra hard op. We slagen er altijd wel in om een Afrikaanse dame tegen te komen in de lift of aan de bushalte. De laatste keer kreeg ik complimentjes over haar haren. Of ik het zelf had gedaan? Ja hoor. Good job, mama. Als blanke mama zwel ik dan van trots. Die erkenning van de Afrikaanse gemeenschap is me om de een of andere reden heel dierbaar. Ik wil tonen dat ik goed zorg voor één van hen.

Vorige week had ik uiteindelijk geen tijd gehad om haar kroezels netjes in te vlechten, ondanks het plan van woensdag. We trokken vrijdag dus naar Leuven met losse haren, weliswaar netjes gemoisturized en met een mooie haarband. De ergste knopen waren er uit, maar lang niet alles. Het werd een lichtjes geboebelde afro.

We hadden prijs. We passeerden een onmiskenbaar Ethiopische dame, we wisselden een blik van herkenning uit, en stopten toen even.

Of ze van Ethiopië komt?

Ja, inderdaad. Ik vind het fijn, die herkenning. Dat de Zwaluw toch duidelijk Ethiopisch is. Ik zie het niet in haar, maar wel in andere Ethiopiërs en zij zien het wel in haar. Het is zoiets als zelf niet zien of je kind op mama of papa lijkt.

Ze voelde aan de Zwaluwkroezels.

Veel problemen met haar haren zeker? Ze keek medelevend. Ocharme die arme blanke mama die niet weet hoe ze met kroezels om moest gaan. Ik las het in haar blik en zette me schrap.

Nee hoor, alleen geen tijd gehad deze week.

Wat volgde was een opsomming van de producten die ik kon gebruiken en waar ik ze kon vinden. Winkels waar ik inderdaad al was geweest, producten die ik al gebruik, dus dat zei ik ook.

Ze voelde nog eens aan de kroezels van de Zwaluw die ondertussen achter mijn benen weg kroop, en merkte op dat het toch zachter kon. En met minder knopen.

Tja, geen tijd gehad deze week, herhaalde ik.

Dit weekend brengen we het weer in orde. Beloofd.

Uiteindelijk werd ik gered door m’n halsketting. Ik liet hem maken bij Martien van Huisje Creatief, ten voordele van Dertiende Ster. Het opschrift in het Amhaars werd geschreven door één van de kinderen van Yenege Tesfa in Gondar.

IMG_2390pm

De dame werd plots enorm enthousiast.

Mama Assa, las ze.

Ik bevestigde. Dat is de Ethiopische mama van de Zwaluw. Ik bestelde de halsketting eigenlijk voor haar, maar ze heeft liever dat ik die draag. Zelf wordt ze er wat verdrietig van als ze de ketting draagt. Maar als ik hem om heb, dan kan ze haar twee mama’s tegelijk knuffelen. Dat vindt ze heerlijk.

Ik kreeg er nog een knuffel bij, van de Ethiopische dame deze keer.

Ik ben blij dat ze hier zo’n lieve mama heeft gevonden.

Erkenning, dan toch.

Nog dierbaarder dan de kroezelerkenning.

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Johan Van Holderbeke schreef:

  Zo hoor je het ook eens van een ander… iets wat velen hier al weten… dat jij toch wel een heel goede mama bent… voor de zwaluw èn de eskimo… X

  Like

 2. Greetje schreef:

  O Katinka, dat is zooo mooi. Af en toe krijg ik ook wel eens wat positieve Afrikaanse klanken te horen en dat doet toch zo enorm goed. Doet me er trouwens ook aan denken dat ik vandaag dringend eens de haartjes moet gaan doen. En die lijst met producten: laat maar komen he!

  Like

 3. Greet schreef:

  Ontroerend mooi…

  Like

 4. elkefranchois schreef:

  Wat een stress dan als je in leuven woont :).
  Die laatste erkenning is de mooiste. Dan verdwijnen de eens wat mindere haartjes in het niets… 🙂

  Like

 5. daerden schreef:

  Seg Kat wat is dat met u? Of ligt het eerder aan mij? Weer tranen….

  Like

 6. yosando schreef:

  Waauw ik zou beginnen bleiten 😭 denk ik

  Like

 7. schoofsmartine schreef:

  oh wa een compliment! heerlijke reactie!

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s