Mijn

Het is te vergelijken met de mijnwerkers, zei de psychiater. We wonen nu eenmaal in de mijnstreek, dus die analogie was evident.

Indertijd werkte ‘iedereen’ hier in de mijnen, of kende wel iemand die er werkte. Redelijk snel werd er geroezemoesd dat dat eigenlijk precies toch niet zo gezond was, dat mijnwerk. Maar toch duurde het veel te lange tijd vooraleer er een maatschappelijk – en vooral economisch – draagvlak voor was. Getuige menig stoflong onder de oude generatie mijnwerkers.

Zo is het nu ook. Geen mijnen maar een nieuw fenomeen.

Druk en drukte.

Overmatige maatschappelijke maatstaven.

Her en der vallen mensen uit, maar het zal nog jaren duren eer er structureel iets zal veranderen. Zoals voor de mijnwerkers zal het ook deze keer voor veel mensen te laat zijn. Gebroken, niet fysiek, maar mentaal deze keer.

Dus nee, ik ben op zich niet aan het hervallen. De zware vermoeidheid die ik voel na een maand weer elke dag aan het werk te gaan, is niet het teken van terugkerende depressie. Het is energie-uitpersende druk. De zorgen voor de Zwaluw leggen er nog wat extra drukkende loodjes bij op.

Dat ik constant het gevoel heb dat ik meer kan dan wat ik nu presteer, is niet meer dan normaal. Ik kàn ook veel meer, als ik de energie zou hebben. Maar voorlopig is het een kwestie van alles recht te houden. De mijngangen stutten.

De lijn tussen druk en depressie is natuurlijk dun. Het ene zou zomaar eens in het andere kunnen overgaan. Dus ik vertrouw het nog niet helemaal, ondanks de geruststelling die ik daarstraks kreeg.

‘k Ben de mijn nog niet uit.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Joke schreef:

  Zo had ik het nog nooit bekeken, maar wat een mooie vergelijking!!!

  Like

 2. Annette de Groot schreef:

  Mooie vergelijking van de psych en zo waar!

  Toen mijn zus zich afvroeg waarom zij het niet aankon voltijds te werken en “dat anderen dat toch ook kunnen” riep mijn moeder al dat “die anderen”dat ook helemaal niet kunnen, dat daar ook bij bosjes mensen uitvallen met psychische problemen. Ze voegde daaraan toe (zoals ze vroeger ook al deed) dat je je niet moet vergelijken met anderen. De wijsheid van een moeder.

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s