Autonomie

Tegen beter weten in deed ik zo’n opvoedingstest. Ik wist al waar ik wilde uitkomen, wat voor ouder ik zou zijn. Maar toen ik alles doodeerlijk invulde volgens mijn opvoedingsstijl van de laatste weken, kwam ik er niet. Lap zeg.

Er kwam uit dat ik een tikkeltje controlerend ben. En ik maar denken dat ik zo autonomie-ondersteunend was.

Toen er alleen maar de Eskimo was, deed ik tot vervelens toe van die zogenaamde autonomie-ondersteuning. Het kind wil niet gaan slapen? Dan vragen we waarom niet, bekijken we samen wat de regels zijn, waarom die er zijn en hoe we het probleem kunnen oplossen. Het vroeg veel energie, maar al bij al minder dan een krijsend kind in bed stoppen. Perfecto.

En toen kregen we de Zwaluw. Een kind dat even koppig is als ikzelf. Een kind dat zo ontiegelijk veel drama kan verkopen dat het zichzelf er in verliest. En niet te vergeten, een kind met bedrieglijk veel uithoudingsvermogen.

We proberen nog steeds van autonomie-ondersteuning te doen. Ze wil haar tanden niet gaan poetsen? Dan zoeken we uit waarom niet (ze wil niet alleen zijn in de badkamer) en hoe we het kunnen oplossen (ze mag de badkamerradio loeihard zetten als ze er alleen is). Goed, dat werkt.

Tijdelijk.

Want ze wil al eens van gedachte veranderen. En dat is haar goed recht. We hebben nu weeral een hele ikwilmijntandennietpoetsen fase achter de rug, tot ik vandaag na dagen van volledig nutteloos over en weer gesmeten koppigheid uit pure wanhoop vroeg MAARWAAROMNIETINGODSNAAM?!

Ik kreeg zowaar antwoord. De radio doet het ‘m niet meer. Ze heeft iets concreter nodig. Vanaf nu staat er na overleg een knuffel en een mamasjaal klaar om haar te vergezellen. Benieuwd hoe lang dat weer zal werken.

Dus we kunnen het nog. En het werkt echt wel.

Soms.

Want er zijn ook van die momenten dat er te veel blind drama mee gemoeid is. Dan lopen we in Londen rond en moeten we naar links afslaan. De Zwaluw loopt naar rechts. We roepen haar. Ze stampt met haar voet. Ze wil naar rechts. En ze vindt het NIET leuk dat we haar roepen.

Waarom ze naar rechts wil?

IKWILNUNAARRECHTS.

Waarom juist?

IIIIIIIIIIHHIIIIIII!

En hup, ze blokkeert volledig. Niks autonomie-ondersteuning. Dat vereist dat er communicatie mogelijk is.

Het enige wat op zo’n moment werkt is überstreng zijn. Liefst geduldig streng.

Je komt NU mee. Zonder meer. Zonder discussie.

Als ze dan na ontelbaar veel van die situaties opnieuw blokkeert omdat ze een pinguïn wil meenemen uit de zoo, dan wil de emmer wel eens overlopen. Dan is er gewoon geen ruimte meer voor ikweetdatjepinguïngsgeweldigvindt en waarzoudenwedietochzettenschat en ikdenkdateenpinguïnzomaarmeenemennietmagvandepolitie.

Nee, op zo’n dag dan wordt het steltualstubliéftnietaanenkomgewoonmee. NU. Tegen beter weten in, want er volgt dan alleen maar méér drama. Naar het schijnt heeft elke menselijke ouder zo’n momenten wel eens. Ik maak mezelf dat alleszins wijs.

Na een aaneenschakeling van zo’n dagen die weken worden, ja, dan word ik dus echt wel controlerend. Dan komt bijna automatisch de ouder die ik nooit wou worden naar boven. De omdatikhetzeg ouder.

En dat duurt dan tot op een moment als vandaag, wanneer ik een opvoedingstest doe én antwoord krijg op een niet zo geduldige waarom.

Dan proberen we dat autonomie-ondersteunen nog maar eens.

Tot we het weer vergeten.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. schoofsmartine schreef:

  Herkenbaar hoor! Soms lukt het, soms niet! 🙂

  Like

 2. Johan Van Holderbeke schreef:

  Veel steun in je zoektocht naar een onmogelijk te vinden perfect evenwicht… 😉

  Like

 3. Greetje schreef:

  O jee. Je kan toch niet voor alles een uitleg geven of vragen? Nee hoor, daar heb ik ook meestal de tijd en energie niet voor. Hier doet men wat ik vraag NU en zonder gemaar. Hoe heet dat ook weer autoritair? 🙂 Het maakt mijn leven wel een pak gemakkelijker.

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s