Kwijt

Ik moet mezelf dringend herprogrammeren.

Er huist iets duisters in mij dat er voor zorgt dat ik zo min mogelijk beweeg. Dat ik niet graag buitenkom. Dat elke effort teveel is. Het duister verwelkomt de griep bronchite als een welkome rustpauze. Een excuus om effectief niks te doen.

Het zorgt ervoor dat ik blijf hangen in het gemis van de vermiste kat. Waarschijnlijk zien we haar nooit meer terug. Het vreet zodanig aan me dat ik de kinders ook niet kan troosten.

Het veroorzaakt de terugkeer van de nachtmerries. Ettelijke ruzies en spinnen waren het deze nacht. Normaal heb ik geen schrik van spinnen. Totaal niet. Maar vannacht waren ze fel blinkend blauw en konden ze zich in drie verdelen, om zo mijn tenen te vangen. Ze werden soms ook schorpioenen die spinnenwebben schoten met hun staart. Ik werd wakker terwijl ik in paniek blonde spinnenwebben uit mijn gezicht wreef.

Het kookt niet graag en wil zich laten gaan in frieten en pizza. Daarnet had ik een italiaanse-schotel-uit-blik als ontbijt. Dan was die deprisienenperiode toch gezonder misschien.

Het houdt niet van de herfst. Voor het eerst in jaren geniet ik niet van mijn favoriete seizoen. Ik zou samen met de kinders de eerste ijsplassen kapot moeten gaan kloppen en herfstkleurenfoto’s moeten trekken. In plaats daarvan zet ik de chauffage wat hoger.

Het leest voor uit plicht in plaats van passie. Gisteren was er een klein vonkje, maar het is weer uitgeblazen. De duistere wind is te sterk.

Het zucht gelaten bij een bericht van de hepatoloog. Dat de isotopenanalyse bij de Zwaluw niks wordt. De strijdkracht loopt leeg.

Het zingt noten en geen liederen. Partituren zonder gevoel.

Het heeft mezelf kwijt gedaan. Ik ben niet meer ik.

Zelfs geen schaduw van mezelf. Vroeger was ik immers dol op schaduw.

Ik wil mij terug.

Format C.

 

Advertenties

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Agnes Bouwen schreef:

  Lieve Katinka,

  Wanneer het duister eens is meegegaan

  Blijft het je gezel voor de rest van je leven

  Ik kan het weten

  Het enige wat je kan doen

  Is ook dat kind op schoot nemen en

  Accepteren en weten

  DAT HET WEER VOORBIJ GAAT

  En nu ik je toch schrijf…

  Ik vind het zo prachtig

  Je verhalen

  Ondanks het donker

  Zo bruisend

  Van leven

  De vonk is er wel

  Al voel en zie je ze nu even niet

  Vertrouw maar

  Jes

  Like

 2. Liesbeth schreef:

  Katinka, je niet laten wegglijden hè! Eventjes weer herpakken, je kan dat!
  Knuffel, Liesbeth

  Like

 3. Joke schreef:

  Je mag je gerust down voelen, je kan niet heel de tijd vooruitgaan zonder af en toe eens een stapje terug te moeten zetten, maar weet waar je van komt en welke fantastische weg je al hebt afgelegd!! Dikke knuffel

  Like

 4. Ilse schreef:

  Kom op. Het zonnetje is daar vandaag! Laat die straaltjes u voeden met energie!

  Like

 5. Karlien schreef:

  “have you tried turning it off and on again?” … (kan ook al wonderen doen!)

  knuffel!

  Like

  1. K10K schreef:

   Da’s de beste en grappigste raad die ik tot nu toe gehad heb. Merci, ik kan weer lachen 😀

   Like

 6. Anoniem schreef:

  Dat klinkt helemaal niet goed meisje. Ik begrijp je en soms toegeven aan lekker niets doen en duister zijn dat mag. Maar kijk om je heen en zie ook je groot geluk. Kleurenspel zonnestralen eskimo en zwaluw.
  Dikke knuffel

  Like

 7. Anoniem schreef:

  Agatha Christie zei ooit ‘ook na de donkerste nacht volgt er weer een dag.’ Even rusten en dan proberen om weer door te gaan. Ben er al vaak geweest, ken het gevoel.’ En jep het zijn momenteel donkere dagen en dan lonkt de warme zetel om languit in te liggen.

  Like

 8. Anoniem schreef:

  Je moet je daar zeker niet schuldig bij voelen, even in een cocon kan deugd doen
  X
  Maar zorg misschien wel voor een kilo of drie sinaasappels in huis, en een goeie tablet chocolade
  X

  Like

 9. Johan Van Holderbeke schreef:

  Het is niet belangrijk…. Jij bent dat wel. Knuffel….!!!

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s