KJV

Soms heb ik het gevoel dat het leven puur aan elkaar hangt door een opeenvolging van kleine en grote problemen met heel af en toe eens iets leuks ertussen. Soms hopen de grote op en ontstaat er een onontwarbaar kluwen van problemen. Dan volgen er akelige dingen als depressies enzo en lijken zelfs de miniprobleempjes onoverkomelijk groot. Been there, done that.

Problemen dus. De grote, dat zijn er zoals de huidige adoptieblokkering, terroristen allerlei en blindwordende dochters. Niet in 1-2-3 op te lossen, en doorspekt van angst/frustratie/woede/verdriet/wanhoop. Schrappen wat niet past, tenzij alles past.

Gelukkig zijn er ook nog de kleine probleempjes. En eigenlijk zorgen die er wel eens voor dat we de grote opzij kunnen schuiven en vergeten, voor even. Want de kleintjes, die kunnen we soms gewoon meteen oplossen. En dat geeft kleine beetjes voldoening.

Vandaag was het grootste kleine probleem er eentje dat alleen ik zag. Niet ongewoon voor een moeder.

De Eskimo kreeg een uitnodiging mee naar huis, om deel te nemen aan de KJV, de zogenaamde kinderboekenjury. Kinderen uit klas 2 tot en met 5 mochten zich opgeven. Lap zeg.

logo_small

Mijn zomercampagne om het oudste kind aan te zetten tot lezen heeft z’n effect gemist. Als het niet op een scherm of in een strip staat, dan leest ie het niet. Jammer, want hij leest vlot genoeg. De jongste daarentegen, die leert nog maar net lezen, heeft er de grootste moeite mee omdat ze de letters moeilijk ziet, maar is ontzettend gedreven om boeken te verslinden.

Met andere woorden, ik heb een kind uit klas 1 dat gegàrandeerd mee gaat willen doen, maar niet mag, en eentje uit klas 4 dat regelrecht zal gaan voor de niksooknie. Typisch.

Het werd half en half opgelost met een sterk staaltje smekerij en omkoperij.

Aan de Eskimo was er moederlijk smeken om het toch te proberen, gecombineerd met de belofte van extra schermtijd per uitgelezen boek. Opvoedingsprijzen zal ik er nie mee winnen.

Voor de Zwaluw was er andere smekerij, die naar de juf met de vraag of een eersteklasser toch niet mag meedoen, op voorwaarde dat ik haar voor een groot deel voorlees natuurlijk. Want zoals verwacht stond ze gewoonweg letterlijk te springen om te mogen meedoen.

Het is al half gelukt. De Eskimo kon alvast niet weerstaan aan mijn pruillip.

Nu de juf van de Zwaluw nog.

Advertenties

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Johan Van Holderbeke schreef:

  Succes!

  Like

 2. Inge schreef:

  Je kan ook meedoen met de internetjury! Dan lees jij de boeken gewoon voor thuis. Je mist dan wel de gezellige boekenbabbels, maar het kan een alternatief zijn… Kijk eens op http://www.kjv.be... Ik begeleid zelf groep 1 (4-6 jaar), daar lees ik de boeken gewoon voor tijdens de bijeenkomst. Vroeger heb ik ook groep 2 (6-8 jaar) begeleid. Ik las toen het lezen zelf nog niet ging de boeken ook voor (thuis aan zoonlief)… En in de bib lazen we soms samen een fragment, en gingen met de boeken aan de slag. Bij het deel voor de begeleider vind je uitgewerkte werkmodellen; suggesties om met de boeken aan de slag te gaan. Succes!

  Like

 3. Sandra schreef:

  Bij ons in de bib worden ze ingedeeld per leeftijdscategorie en kunnen ze al deelnemen van in de 3e kleuterklas. Tuur is al 3 jaar een fervent ‘jurylid’!

  Like

 4. Anoniem schreef:

  Hier zijn ook 3 van de 4 kinderen fan van KJV (al is de oudste ondertussen al te oud), maar toch ook een dochter (de 2de) die ik nooit enthousiast heb gekregen…
  En zoals Inge zegt is de internetjury ook een optie.
  Succes!

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s