Google

Ik las Psychose beter begrijpen en begreep er helemaal niks meer van.

Net zoals wanneer je psychosis googlet, lag de nadruk in dit boek vooral op de positieve symptomen en schizofrenie.

Het versterkte het stereotype beeld van de psychoot alleen maar. Lijken aan de kapstok zien hangen en boodschappen van God horen op de radio. En vooral ook niet beseffen dat dit de werkelijkheid niet is. Het moet verschrikkelijk moeilijk en uitputtend zijn om zulke psychoses te doorstaan, om zo’n onstabiele band met de werkelijkheid te hebben. Een geliefde er mee te zien worstelen, moet al even erg zijn. Dat is de boodschap die ik meekreeg van dit boek. Psychose is een levenslang durende lijdensweg.

Maar dat klopte niet. Niet voor mij.

Dus ging ik tegen beter weten in toch maar weer googlen, dit maal op psychose en depressie.

Deze keer was alles wèl herkenbaar. Bij psychotische depressie zijn de psychoses immers congruent met de gemoedstoestand. Dat betekent dat ze in lijn zijn met de depressie zelf, en dat het lastig is om te zeggen waar de depressie eindigt en de psychose begint. Naar mijn gevoel zijn er bij psychotische depressie vooral de negatieve symptomen, waardoor er sterk verminderde interactie is met de buitenwereld, zoals bij de spore. Als er waanbeelden zijn, dus positieve symptomen, dan is dat eerder de sterke overtuiging dat iedereen je als minderwaardig of een last beschouwt, zo van die dingen.

Denkbeeldige mieren zien kruipen is absoluut niet congruent met depressie, dus voor zulke psychoses hoef ik feitelijk niet op mijn hoede te zijn. Ze passen niet in mijn ziektebeeld. Althans, zo heb ik het begrepen.

Ook belangrijk is, dat in tegenstelling tot de stereotype psychoses, deze bij depressie over het algemeen van tijdelijke aard zijn. De psychoses zullen af en toe terugkomen, dat wel. Redelijk zeker zelfs. Maar tussen de episodes door – in tijdspannes van maanden of jaren – kan je wel nog gewoon functioneren en gaan werken.

Dat scheelt weer een hoop gepieker.

Als het klopt.

 

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Johan Van Holderbeke schreef:

    Een psychose is geen kwestie van een ja of neen. Het is eerder een kwestie van een positie innemen op een schaal van 0 tot 100. En die positie kan ook verschuiven. Dat is zeker…

    Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s