Geheim

Geheimen. Ik vind ze belangrijk. Vooral voor kinderen.

Als ik denk aan volwassenen met geheimen, dan denk ik eerder aan treurigheid of misdaad. Vooral tristesse eigenlijk. Ik loop altijd over van medelijden als ik de truth box van SDL lees.

Ik weet eigenlijk niet of ik zelf grote of kleine geheimen heb. Als ik het niet weet, dan waarschijnlijk niet. Ik zal er eens over moeten nadenken.

Maar een kind met een geheim, dat vind ik tof. Aandoenlijk. Beetje nostalgisch ook. Dan denk ik aan de gepikte snoepjes die ik ooit begroef onder de beukenboom en waar ik er af en toe stiekem eentje van opat, met zand en al. Mijn geheime schat. Sssst.

De Eskimo en de Zwaluw, ze hebben een geheim. En de Zwaluw is vreselijk slecht in geheimen bewaren. Met moederdag heeft ze nooit iets gemaakt, zeker niet voor mij, en moet ik het ook zeker niet op de vensterbank achter het gordijn gaan zoeken. Oh, en er staan geen hartjes op. Genre Odilon van de Kotmadam.

Gisteren had ze hun geheim bijna verklapt, onderweg naar huis van school. Het was een geheim van op school, tussen hen twee. Een helemaal vers geheim. De Eskimo kon nog net dreigen met hel en donder voor ze het verklapte.

Ik vertel het straks wel als hij er niet bij is, fluisterde ze me toe.

Nu moet ge weten dat ik vreselijk nieuwsgierig ben. Aard van het beestje. Postbode zou ik nooit kunnen worden. Al die brieven, dichtgelijmd en niet weten wat er in staat. Wat het verhaal erachter is. Of het goed nieuws is of niet. Oh, de jeukende vingers! Nee. Dan is wetenschapper een pak beter. Onderzoeker. Ontdekker. Brievenopener.

Nu beet ik op m’n tanden en legde uit, tegen m’n curieuzeneuzemosterdpotdrang in, dat ze me het geheim niet mocht vertellen. Dat het belangrijk is dat een broer en zus kleine geheimpjes hebben onder elkaar. Dat de Eskimo haar moet kunnen vertrouwen. Dat ze een geheim enkel mag vertellen als het gaat over iets gevaarlijks, of iets waar ze zich echt niet goed bij voelt. Dat ik het eigenlijk toch niet wil weten.

Dat laatste geloofde ze niet. Het kind is een stuk minder naïef dan ik.

Maar ze zweeg en ik vroeg niets. Ik weet niet precies wie van ons twee het er het moeilijkst mee had.

Ik ga morgen een polsen bij de Eskimo.

Of het nog steeds geheim is.

geheim

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Josefien schreef:

    hihi

    Like

  2. Johan Van Holderbeke schreef:

    Benieuwd of het geheim al uitgelekt is… of had het met de voetbal te maken…?

    Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s