jakjam

De neerslachtigheid blijft, maar de energie en concentratie komen duidelijk terug.

Er wordt gewerkt, getransformeerd, gewied, gestreken, gekokkereld, gewandeld, gewinkeld. En het lukt feitelijk allemaal zonder volledig van alle fut te draineren, en dan nog eens met kinders in m’n kielzog. Dat is toch wel een kleine jihaaaaa waard. Een neerslachtige jihaaaaa wel, we gaan niet overdrijven.

Tijdens de voorbije weken is het ons wel gelukt om het kroost op min of meer regelmatige tijdstippen en min of meer gezond voedsel voor te schotelen.

We hebben hier al geruime tijd de 80/20 regel. Ik heb dat ooit ergens gelezen op een blogje van een medewereldmoeder: wie tachtig procent van de maaltijden gezond eet, mag de andere twintig procent zondigen. Dat is echt geweldig tegen het frieten- en diepvriespizzaschuldgevoel, zeker in tijden van depressie en psychoses. Dan halen we die twintig procent namelijk wel.

En de weekmenu, die blijft ook geweldig helpen. Er wordt soms wel eens geschoven als de frieten zich opdringen, maar verder geeft dat menu toch een stevige houvast.

Op zich is dat menu misschien ook wel een effort om hier vaker te delen. Wie weet geeft het hier of daar wel inspiratie. Laat het in dat geval dan ook effe weten, beste geïnspireerde lezer. Dan ben ik weeral een beetje content.

Voor mijn weekmenu’s heb ik altijd een paar criteria:

 • twee à drie keer vegetarisch
 • één keer vis of iets anders dat geen vlees is
 • afwisseling rijst/pasta/patatten/deegwaren
 • zoveel mogelijk moestuinoogst
 • zo min mogelijk uit pottekes

Voor deze week wordt het dit:

IMG_20160711_184118pm

Uit de moestuin halen we de aubergine, erwten, courgettebloemen, zuring, basilicum en sla. Normaal gezien ook de spinazie maar die staat daar al een tijd doorgeschoten te zijn, dus die heb ik opgegeven om er dan maar zaad van te oogsten. En de tomaten, courgetten en paprika’s, die hebben nog wat meer tijd nodig. Al bij al, vind ik het nog wel een mooi moestuinmenu.

In kindertaal is dit menu echter

jak

jam

jam

jak

jam

jak 

jak

Drie keer jam, dat is zowat het maximum ten huize Eskaluw. De kinders smeden al plannen tegen die ene overijverige aubergineplant, want de bovenste jak komt elke week wel in een of andere versie terug.

Meestal kan ik er wel tegen, tegen de jaks, maar vandaag had ik er echt geen zin in, dus draaide ik alles uiteindelijk onder elkaar, inclusief versnipperde courgettebloemekes, en kapte er zoetzure saus over. Uit een potteke.

Ze vroegen zowaar bij.

Vier jams op een week.

Dat wordt een record.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anoniem schreef:

  ik wou juist zeggen, amai uw kinderen eten nog al goed. Dat moest ik hier niet opzetten 🙂 maar hier dus ook jak op regelmatige basis maar dan heb ik de gepaste uitleg: je kan niet alles even lekker vinden dus eet het toch maar op en warempel da doen ze dan ook nog!
  die 80/20 regel heb ik ook overgenomen van ergens een blok of boek dat ik gelezen heb, heerlijke regel!

  Like

 2. Johan Van Holderbeke schreef:

  Mmmm… die regel ga ik ook onthouden… En bij mij is het probleem dat ik nogal gauw bij de jam ben… bij te veel… bij alles… is ook wat… maar niet zo erg…

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s