Afval

Het gaat weer beter. Natuurlijk gaat het weer beter.

Ik weet dat wel hoor, dat het leven op en neer gaat. Dat niet elke dag een goeie kan zijn. Ik ben waarschijnlijk te fel en vol angst gefixeerd op hervallen en op diepe diepe dippen.

’t Is gewoon zo dat ik gewoon niet meer weet wat nu normaal is. Is het normaal om na een druk maar fijn weekend volledig te crashen en twee dagen eigenlijk niet meer uit bed te willen komen, het leven op zich niet meer te zien zitten en vooral door alles en iedereen met rust gelaten te willen worden? Ik denk het niet, maar ja, helemaal helder is die ik niet echt, dus ik blijf piekeren en twijfelen.

Alleszins, ondertussen is die ik toch maar weer op haar pootjes terecht gekomen, en volop aan het genieten en plannen en genieten van het plannen.

Ik heb het gemist om projectjes te hebben. Waar ik een paar weken geleden nog ongelooflijk lastig was omdat ik confituur en taart moest maken, heb ik nu weer zin om vanalles op te starten. Zoals het skaten – nog steeds, ondanks het okselzeer -, het maken van dessertjes voor een familieBBQ, mezelf half en half uitnodigen voor gezellige babbels in iemand anders’ hof en lekkerlandviesland spelen in eigen hof. Sinds vandaag komt daar ook een afvalprojectje bij. Afval als in plastiek enzo. Gewicht proberen afvallen, daar doe ik niet aan mee.

Sinds ik er door vriendin G. op werd gewezen dat waterballonnen echt ongelooflijk uit den boze zijn voor een mens die milieuvriendelijk wil leven, heb ik onze afvalproductie onder de loep genomen. Mijn conclusie – er was niet al te veel denkwerk voor nodig – is dat we degoutant veel afval produceren ten huize Eskaluw. Echt. Een volle huisvuilzak per wéék! En dat terwijl papier&karton, glas, pmd en gft al gesorteerd worden. Bah zeg. Daar moet wat aan gedaan worden. Het is bij deze bewezen dat het easypeasy is om den deze een schuldgevoel aan te meten. Zeker als het over een natuurgerelateerd schuldgevoel gaat. Dat is al bijna even sterk als die constante moederschuldgevoelens.

waterballonnenpm

Ik heb dus naarstig rondgekeken naar alternatieven. Katoenen netjes voor in de supermarkt, voile of bijenwasdoeken voor brood, herbruikbare schaaltjes voor bij de beenhouwer. De toffe stoffen inlegkruisjes van Munkies – de alias van vriendin G – gebruik ik al langer, maar er zijn nog tal van andere artikelen die ik herbruikbaar kan maken. Wattenschijfjes en keukenpapier bijvoorbeeld. Ik ga me er nog verder in verdiepen, en wie weet haal ik het naaimachien wel eens van onder het stof.

Verder is er hier tegenwoordig ook héél veel pmd omdat er veel prikwater gedronken wordt, uit kleine flesjes nog wel. Want anders is de prik er te snel uit voor ons, verwende nestjes. Hoewel die pmd recycleerbaar zou moeten zijn, is er toch de vraag hoe milieuvriendelijk recyclage feitelijk is. Want dat kost toch veel energie en water, al dat recycleren. Naar het schijnt zijn er zeven flessen water nodig om een plastieken fles water te produceren. Hoe onnozel is dat nu? Het zou beter zijn om helemaal géén afval te produceren.

Glazen flessen dan? Maar die worden chemisch gereinigd. Geen idee hoeveel liters water en viezen brol daar aan te pas komt.

Sodastream toestanden? Daar moeten dan gaspakketjes bij worden besteld, en het toestel zelf produceren (en verwerken als het kapot is), is ook weer miserie.

En wat met melk? Vers gaan tappen bij die koe een paar weien verder, daar heb ik dan weer net niet genoeg principes voor. Het is trouwens een stier, denk ik.

Ik vraag me af wat u er van denkt. Wat is volgens u de milieuvriendelijkste vorm van prikwater?

Nu ben ik eens curieus!

 

Advertenties

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Adrian schreef:

  Herbruikbaar keukenpapier, daar zou ik nou wel eens van willen weten hoe je dat doet…
  Maar misschien wel eerst een patent aanvragen, want als al die ouders met kleine kinderen daar aan gaan beginnen, ben je zo rijk 😄

  Like

 2. Anoniem schreef:

  Ik hoop toch wel dat je het balonnenplezier niet gaat nalaten omwille van het geproduceerde afval… kosten en baten afwegen… 😉

  Like

 3. Karen schreef:

  Voor mij mag er nog een antwoord bij: ik weet het ook niet… ik neig naar glas, gewoon omdat dat er wat degelijker uitziet…

  Like

 4. mamaloes schreef:

  hihi :o) Die waterballonnen ;o) Dat issue is pas hier ook gepasseerd ;o) en die vervangen we soms door zelfgemaakte sponsballen :o) Afval minderen is niet slecht! Met 6 mensen doen we op 2 weken 1 grote zak restafval, vooral door de poes eigenlijk (kattenbak, 2X). Voor de rest sorteren we strikt! Drinken halen we bij de brouwer en dat scheelt al heel veel! Wie zoekt, die vindt zeker manieren om te minderen!

  Like

  1. mamaloes schreef:

   Vergeten te vermelden : water van de kraan komt, denk ik, nog steeds als duurzaamste uit je poll! ;o) Desnoods aangelengd met vlierbessiroop/grenadine, munt, … :o)

   Like

 5. Munkies schreef:

  Het is geweldig om er gewoon af en toe eens bij stil te staan. Het zit hem soms in kleine banale dingen. En alle beetjes helpen. Merci om mee te helpen en mee te denken.

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s