Netjes

Plastiek of glas. Het is me wat. De uitslag van de poll komt absoluut niet overeen met het literatuuronderzoek dat ik achter de schermen deed. Van de 43 stemmen – toch een vijfde van het lezerspubliek hier – is 44% van mening dat (herbruikbaar) glas als drankverpakking het beste is voor het milieu. Daarna komt het zelf maken met de sodastream (28%), en een luttle 9% (4 stemmen) denkt dat plastiek recycleren toch het beste is. Opvallend – voor mij dan toch – is dat er toch 8 man heel eerlijk toegeeft er totaal niet mee bezig te zijn. Ik maak het mezelf moeilijk, ik weet het. Het milieu is wel wat gepieker waard.

In ieder geval, ik las een hele hoop blogs en ook wat meer wetenschappelijke sites, luisterde hier en daar, en kwam tot de volledig contra-intuïtieve conclusie dat plastieken flessen eigenlijk beter zijn dan glazen flessen. Van de sodastream toestanden werd in die teksten wel niets gezegd, het ging puur over verpakkingen.

De reden erachter is een combinatie van de energie die nodig is om glas om te smelten als het niet meer herbruikbaar is – na een tiental keren al – en de brandstofkost van de zware glazen flessen die over en weer moeten. Aan de andere kant sorteren we in België zodanig goed dat de plastieken flessen dus goed gerecycleerd worden. Dus als je sorteert – en dat is een belangrijke voorwaarde – zijn plastieken flessen milieuvriendelijker.

Wat dan met melk? Brik of glas?

Op Green Evelien vond ik een interessant tabelleke dat ik hier schaamteloos ga kopiëren. Het is de levenscyclusanalyse (LCA) van verpakkingsmaterialen. Hoe hoger de relatieve kost, hoe erger voor het milieu:

glas (eenmalig, glasbak)                              2

drankkarton (brik)                                       1.3

karton                                                             1.2

blik                                                                  1

plastiek (eenmalig)                                      1

glas (hergebruik, statiegeld)                      0.8

plastiek (hergebruik)                                  0.5

Niet alleen dat recycleerbare plastiek daar helemaal beneden aan de tabel was verschieten. Ook dat karton daar redelijk vanboven vond ik nogal bizar. En wij maar kiezen voor kartonnen verpakkingen in plaats van plastieken? Ik weet nog niet of ik dat helemaal geloof, want ik vond er verder ook niets over terug. Voor melk gaan we wel overschakelen naar flessen, want dat van de briks lijkt me nog wel logisch.

Ondertussen zocht ik ook nog alternatieven voor andere dagelijkse milieuonvriendelijkheid. Ik bestelde bij de Kudzu Eco Webshop een hoop superlichte stoffen netjes om de plastieken zakjes te vervangen van de groenten- en fruitafdeling en ook de broodzakken. Bij de Ikea haalden we bakjes voor bij de beenhouwer. Nu moeten we er natuurlijk wel aan denken om de netjes mee te nemen naar de winkel en moeten we bij de beenhouwer assertief genoeg zijn om te vragen de bakjes te tarreren.

Ik vind de netjes in de koelkast alvast heel erg…netjes. Mooi voor het oog en het hart.

Maar het leukste milieuvriendelijke alternatief tot nu toe zijn toch wel sponzen (dankjewel bleujeveux voor de tip!). Oververzadigde sponzen naar elkaar gooien is gewoon veel en veel leuker dan waterballonnen, er is geen hatelijk gevul en geknoop voor nodig, én er is geen opruimwerk.

Om de kinderen te overtuigen van de sponzenfun, nam ik hen en de sponzen mee naar onze lievelingsvijver. Op een gegeven moment waren we er weer helemaal alleen en besloot ik de zotte moeder uit te hangen.

De kinders mochten met hun spons klaar staan in het water. Ik zou voorbij gaan rennen en ze mochten me proberen te raken.

De afspraak was dat ze op hun plaats bleven staan, anders had ik gaan eerlijke kans. Na vier keer voorbij rennen hadden ze me nog steeds niet geraakt.

En toen hielden ze zich niet meer aan de afspraak.

Netjes.

 

Advertenties

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Joke schreef:

  Die sponzen ga ik mee nemen als idee!!

  Like

 2. hannevanlaer schreef:

  Wij hebben ook de zakjes voor fruit en groenten, heel handig en véél steviger!

  Like

 3. Sandra Lefevre schreef:

  van dat papier en karton… misschien omdat er al zo veel boomkap is ?

  Like

 4. Anoniem schreef:

  super die sponzen!

  Like

 5. mamaloes schreef:

  Goed bezig, me dunkt!
  *Wat betreft de melk : Je kan desnoods ook geitenmelk gaan aftappen bij de boer (’t Kasteeltje, Beverlo) met een glazen Ikea-fles, die je telkens hergebruikt… ;o)
  *De sponzen, schuursponzen, die knippen we in 2 hier thuis : zo kom je iets langer toe met 1 ;o) Leuk om te lezen hoeveel pret jullie gehad hebben aan de kikkervisjesvijver!!! :o)

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s