Moedeliefje

Ik heb madeliefjes altijd een beetje raar gevonden. Niet omwille van hun uitzicht, dat niet. Ze zien er allerschattigst uit.

Hun naam gaf me kriebels als kind, en dat is blijven hangen. Lieve maden, nee, daar doen we niet aan mee.

En dan het gebruik. Hij houdt van me. Hij houdt niet van me. Zomaar bloemen kapot maken. Als je ze wil plukken, maak er dan kroontjes van. Nog zoiets waar ik nooit echt handig in ben geweest.

Nee, madeliefjes en ik, we hebben een vreemde verhouding. Ik zie ze graag in mijn tuin – in tegenstelling tot onze buurman die alles wat niet groen is kapot spuit – maar verder weet ik er geen blijf mee. Als de Zwaluw ze plukt, staan ze zo lullig in een glaasje, te klein om een boeketje mee te maken.

Misschien staan madeliefjes wel symbool voor mijn leven op dit eigenste moment. Daar weet ik ook geen blijf mee. Het lukt me niet om de dag te plukken en madeliefjes zijn er inmiddels niet meer.

Ik kan het aan. Ik kan het niet aan. Ik kan het aan. Ik kan het niet aan. Ik. Kan. Het. Aan.

Zo gaat het elke ochtend en verschillende keren per dag. De hele week heb ik ’s ochtends beslist dat ik het aan kan. Dan vertrok ik moedig naar m’n werk en overleefde ik op het ritme van een leeggeplukt madeliefje om dan thuis volledig in te storten. De Beer maakte het avondeten en ik sleepte me liefst nog voor de kinderen naar bed.

Vanochtend besliste ik dat ik het niet aan kan. Ik zit rechtop in bed terwijl onze start-to-skate bezig is. Overslapen kan je het niet echt noemen, want ik ben al even wakker. Wakker in de letterlijke zin van het woord. Niet wakker in het leven.  Ik heb het gevoel dat ik nooit meer echt wakker ga worden. Maar het moet.

Er moet zoveel.

Ik moet dadelijk gaan winkelen, want de koelkast is leeg en de kinders willen na de lange zomer weer lange broeken dragen.

Ik moet voor mezelf zorgen om voor de kinders te kunnen zorgen.

Ik moet douchen. Ik moet eten maken. Ik moet allereerst opstaan.

Ik moet. Ik ben mentaal te moe om te moeten.

Een moedeliefje.

Advertenties

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. elkefranchois schreef:

  Xxx
  Mitte noemde madeliefjes vroeger ‘mijn lieve schatjes’.
  Veel beter, toch.

  Voor de rest.
  Xxx

  Like

 2. Johan Van Holderbeke schreef:

  Hopelijk kom je binnenkort tot een orthopedagogische ontmoeting… ik wens het je van harte toe!!!
  XXX

  Like

 3. Doris schreef:

  Mooi gezegt: een moedeliefje. Zo voel ik me ook regelmatig ’s morgens. Als het bed nog warm en zacht is en het huis nog koud en de taken die wachten geen van alle lonken. Dank voor de term, die gaat me helpen.

  Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s