Huiswerk

Huiswerk. Ik heb er een haatliefdeverhouding mee.

Ooit stuurden we de kinderen naar een school die er om bekend stond weinig huiswerk te geven. Spelen, dat moeten kinderen doen na school. Spelen, zei ik u!

Helaas werkte het systeem van die school niet voor de Eskimo. Na jaren aan alarmbellen trekken en een Eskimo op het randje van een kinderdepressie, gaven we het op en kwamen we terecht bij de Europese School. Hij is er wreed content, we zagen hem helemaal openbloeien. En de Zwaluw, zij krijgt er meer zorg en ondersteuning dan we op een andere school ooit hadden kunnen krijgen. Een goede beslissing dus, voor allebei.

Maar ze krijgen nu wel huiswerk. Veel huiswerk zelfs, voor de Eskimo.

En eigenlijk vind ik dat ergens wel een geruststelling. Ik vind het belangrijk om de Zwaluw zelf te kunnen help in haar leerproces. Ze heeft nu eenmaal veel herhaling nodig, en neemt van mij makkelijker iets aan dan van iemand waar ze niet aan gehecht is. En de Eskimo, wel, op de vorige school hadden we door het weinige huiswerk gewoon niet door dat hij totaal niet mee was met spelling.

Op zich is dat echt geen ramp. Er zijn belangrijkere zaken dan spelling. Geluk, om zo maar iets willekeurigs te noemen.

Maar nu blijkt dat beide kinders gelukkiger zijn als ze goed presteren op school. Althans, dat lijkt zo. Natuurlijk heeft de school zelf daar iets mee te maken. Meer nadruk op cijfers heeft nu eenmaal dat effect.

Ik ben er nog niet uit of ik dat eigenlijk positief vind of niet.

Ergens niet, omdat ik dat hele presteren op school zo eenzijdig vind. Er zit zoveel meer in hen dan taal en rekenen.

Maar dan ook weer wel, omdat ik graag zie dat mijn kinders in de maatschappij tot hun recht komen. En dan hebben ze toch een stevige hoeveelheid schoolse basis nodig.

Momenteel zie ik vooral dat de Eskimo gestresseerd is, doordat hij denkt zijn testen niet te kunnen. Vooral die van spelling natuurlijk. Dus help ik hem heel intensief met zijn huiswerk, en werken we aan leren leren. Hij voelt zich veel beter, nu we meer tijd besteden aan zijn huiswerk.

En de Zwaluw, die is een klein beetje verslaafd aan huiswerk. Ze geniet volop van de één-op-één aandacht die het haar schenkt. Ze vroeg zelfs in de vakantie om extra huiswerk.

Het huiswerk is dus uiteindelijk ons leven binnen geslopen en eist best veel energie en aandacht op. Ik ben het ook best belangrijk gaan vinden. Ergens vind ik nu het maar wat makkelijk van mijn vroegere ik, om er van uit te gaan dat de kinders alles maar moeten leren op school. Ze gaan nu immers naar een school waar heel veel extra activiteiten op het programma staan. Er is zoveel meer dan enkel taal en rekenen.

Vandaag had de Eskimo bijvoorbeeld de hele namiddag Europese Uren. Leuke activiteiten waarbij de verschillende talensecties van zijn leerjaar gemengd worden. De ene week is het koken in het Duits, dan weer bosspelen in het Frans. Zijn klas gaat ook drie keer per week hardlopen, zo tussen de leervakken door. De Zwaluw heeft zelfs vrij op maandag-, woensdag- én vrijdagnamiddag, en krijgt zang-, theater- en dansles. Als al dat leuks tot gevolg heeft dat er thuis meer taal en rekenen gedaan moet worden, vind ik dat eigenlijk een goede ruil.

Ik weet nu ook veel beter waar ze op school mee bezig zijn, in hoeverre ze mee zijn en kan actief helpen bij hun leerproces. Voor een controlefreak als ik, kan dat tellen.

Ze leren ook allebei om hun taken zelf in te plannen, aangezien ze op vrijdag het huiswerk krijgen voor de hele week. Niet onbelangrijk voor later.

Dat wil niet zeggen dat er hier niet al eens binnensmonds gevloekt wordt op dat huiswerk. Er zijn dagen dat het me echt niet af gaat om dictee af te nemen van de Eskimo of het rekenraam boven te halen voor de Zwaluw. De stress die ze allebei wel eens hebben voor hun toetsen, vind ik ook niet helemaal OK. Er kan dus zeker nog gesleuteld worden aan het juiste evenwicht.

Maar uiteindelijk slaat de balans door naar pro huiswerk.

Dat had ik nu echt niet verwacht van mijn vroegere zelf.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Johan Van Holderbeke schreef:

    Katinka, er staat hier zo’n belangrijk zinnetje in… zomaar tussendoor, tussen alles over het huiswerk… Dat de zwaluw zoveel makkelijk aanneemt van jou ‘dan van iemand aan wie ze niet zo gehecht is’… Dat te lezen na al die jaren… alsof het vanzelfsprekend is… Zo mooi!!! En dan is met of zonder huiswerk al een heel stuk bijkomstiger. Zo gelukkig voor jou.

    Like

  2. Doris schreef:

    Ja, dat wat Johan zegt. Ben ik ook blij over.

    Like

Laat gerust een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s